Vakfıkebir Meslek Yüksekokulu

Bankacılık ve Sigortacılık Programı Sayfası

Bankacılık ve Sigortacılık Programı

 

Dili Türkçe
Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri) Doç. Dr. Gülay ÇİZGİCİ AKYÜZ                                                           
Bölüm Başkan Yardımcısı -
Süresi (Yıl) 2
İkinci Öğretim Yok
Kontenjanı Normal Öğretim: 90                                                           
Staj Durumu Var
Mezuniyet Ünvanı Bankacılık ve Sgiortacılık Meslek Elemanı
ÖSYM Tipi TYT
Ders Müfredatı Ders Müfredatları İçin Tıklayınız
Bologna Ders Bilgi Paketi İçin Tıklayınız

Tarihçe

Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü, Bankacılık ve Sigortacılık Programı 2005-2006 eğitim-öğretim yılında açılmış ve öğreci alımına başlamıştır.

Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciye Bankacılık ve Sigortacılık Programında ön lisans diploması verilir.

Kabul Koşulları

Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda TYT puan türünde yeterli puanı almış ve özel şartları taşıyan öğrenciler alınmaktadır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.

Meslekte İlerleme

Öğrenciler mezun olduktan sonra kendi bölümleri ile ilgili fakültelere (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi gibi) dikey geçiş yapabilirler. Ancak bunun için; öncelikle Yüksekokulumuzdan başarılı bir şekilde mezun olmaları ve ÖSYM'nin gerçekleştirmiş olduğu Dikey Geçiş Sınavından (DGS) gerekli başarı notunu almaları gerekmektedir. Bankacılık ve Sigortacılık Programından mezun olan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavını kazanmaları halinde Aktüerya, Aktüerya Bilimleri, Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Ekonometri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Lojistik Yönetimi, Sermaye Piyasası, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslararası Finans, Uluslararası İşletme, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik lisans programlarına yerleştirilebilirler

İstihdam Olanakları

Bankacılık ve Sigortacılık Programı mezunları, bankacılık ve sigortacılık sektöründe, banka müşteri temsilcisi, kredi uzmanı, yatırım uzmanı, risk yönetimi uzmanı, sigorta uzmanı, müşteri ilişkileri yöneticisi gibi pozisyonlarda çalışabilirler. Ayrıca, özel veya kamu sektöründe finansal analiz, bütçe planlama, muhasebe, vergi ve yatırım gibi alanlarda da çalışma imkanları mevcuttur.

Misyon 

Finans sektörünün ihtiyacı olan ve özellikle bankacılık ve sigortacılık alanında: para piyasalarının işleyişi ve mevzuatı konusunda bilgi sahibi olan uzman ve orta düzeyde yönetici ihtiyacını karşılamayı hedefleyen, daha güçlü ve kendine yeterli hale gelen sektörde temel ilke ve kavramlarına hâkim, yatırımcılara finansal ürün ve hizmetlerinin etkin şekilde danışmanlığını, denetimini ve pazarlamasını gerçekleştirebilecek elemanları yetiştirmektir.

Vizyon

Mesleki ve teknik eğitimin gerektirdiği yüksek standartlara sahip, çağdaş, çevreci, yenilikçi, paylaşımcı, iş dünyasının tercih ettiği nitelikli elemanlar yetiştiren ve mensubu olmaktan gurur duyulan öncü bir eğitim kurumu olmak.

Görev Tanımı 

“Bankaların Kurumsal Yönetim İlkelerine İlişkin Yönetmelik” için Linke Tıklayınız...

“Sigortacılık Kanunu” için Linke Tıklayınız...

 

Akademik Personel

Doç. Dr. Gülay ÇİZGİCİ AKYÜZ

Doç. Dr. Çiğdem KARIŞ

Doç. Dr. Tolga ERGÜN

 

Ders İçerikleri

 Ders içerikleri için tıklayınız

İş Akış Süreci ve Şemaları

İş Akış Süreci ve Şemaları İçin Tıklayınız

 

Bölüm Başkanı Mesajı

 

Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölümünün Amacı: Ekonominin can damarı olan ve son yıllarda yeniden yapılanan bankacılık ve sigortacılık sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek, temel işletmecilik eğitimi almış, teorik ve pratik bilgilerle donanmış, ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelere hâkim, eğitimli ve kalifiye ara eleman yetiştirmek amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerimiz, yurtiçi ekonomisine ve dünya ekonomilerine dair işleyiş kuralları konusunda eğitim alıp, banka ve sigorta kurumlarının ihtiyaçları doğrultusunda yetiştirilmektedir. Bunun yanında kamu sektöründe faaliyet gösteren finansal kuruluşların ihtiyaçlarını da karşılamaktadır.

 

Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölüm Çıktıları:

 

  • Temel kavram ve düşünceleri tanımlayabilir.
  • Tanımlanmış bir hedef doğrultusunda bir süreci çözümleme ve tasarlama becerisi sağlayabilirler.
  • Verilerin çözümlenmesini sağlayabilir, sonuçları yorumlama becerisi kazanabilirler.
  • Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme becerisi kazanabilirler.
  • İş hayatında çıkabilecek problemlerde, sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirebilir, ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir.
  • Edindikleri bilgi ve becerileri iş hayatına uyarlayabilirler.
  • Sözlü ve yazılı iletişim bilgisi gösterebilirler.
  • Sahip oldukları bilgi ve becerileri iş hayatına uyarlarken toplumsal, bilimsel ve etik değerlere göre hareket edebilirler.
  • İş hayatında sosyal haklarının neler olduğunu bilir ve yeri geldiğinde bu haklarını kullanabilir.

 

Doç. Dr. Gülay ÇİZGİCİ AKYÜZ

Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölüm Başkanı

Menüyü Kapat