Vakfıkebir Meslek Yüksekokulu

Bankacılık ve Sigortacılık Programı Sayfası

Bankacılık ve Sigortacılık Programı

 

Dili Türkçe
Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri) Doç. Dr. Gülay ÇİZGİCİ AKYÜZ                                                           
Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tarık Zeki YILMAZ
Program Başkanı Doç. Dr. Çiğdem KARIŞ
Süresi (Yıl) 2
İkinci Öğretim Yok
Kontenjanı Normal Öğretim: 90                                                           
Staj Durumu Var
Mezuniyet Ünvanı Bankacılık ve Sigortacılık Meslek Elemanı
ÖSYM Tipi TYT
Ders Müfredatı Ders Müfredatları İçin Tıklayınız
Bologna Ders Bilgi Paketi İçin Tıklayınız

Tarihçe

Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü, Bankacılık ve Sigortacılık Programı 2005-2006 eğitim-öğretim yılında açılmış ve öğreci alımına başlamıştır.

Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciye Bankacılık ve Sigortacılık Programında ön lisans diploması verilir.

Kabul Koşulları

Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda TYT puan türünde yeterli puanı almış ve özel şartları taşıyan öğrenciler alınmaktadır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.

Meslekte İlerleme

Öğrenciler mezun olduktan sonra kendi bölümleri ile ilgili fakültelere (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi gibi) dikey geçiş yapabilirler. Ancak bunun için; öncelikle Yüksekokulumuzdan başarılı bir şekilde mezun olmaları ve ÖSYM'nin gerçekleştirmiş olduğu Dikey Geçiş Sınavından (DGS) gerekli başarı notunu almaları gerekmektedir. Bankacılık ve Sigortacılık Programından mezun olan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavını kazanmaları halinde Aktüerya, Aktüerya Bilimleri, Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Ekonometri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Lojistik Yönetimi, Sermaye Piyasası, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslararası Finans, Uluslararası İşletme, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik lisans programlarına yerleştirilebilirler

İstihdam Olanakları

Bankacılık ve Sigortacılık Programı mezunları, bankacılık ve sigortacılık sektöründe, banka müşteri temsilcisi, kredi uzmanı, yatırım uzmanı, risk yönetimi uzmanı, sigorta uzmanı, müşteri ilişkileri yöneticisi gibi pozisyonlarda çalışabilirler. Ayrıca, özel veya kamu sektöründe finansal analiz, bütçe planlama, muhasebe, vergi ve yatırım gibi alanlarda da çalışma imkanları mevcuttur.

Amaç
1 Ülke genelinde bankaların genel müdürlükleri ve şubelerinde, sigorta acentlerinde ve diğer finans kuruluşlarında temel bankacılık ve sigortacılık bilgilerini edinmiş, yasal mevzuata hakim nitelikli elemanlar yetiştirmektir.
2 Mezuniyet sonrası istihdam olanaklarını genişletmek üzere, alanında uzman ve tecrübeli çözüm ortakları ile sürekli işbirliği içinde bulunmak
Hedef
1 Bankacılık ve sigortacılık konusunda yasal mevzuatı takip eden, yorumlayan ve mesleki etik kurallara uygun davranan, Bankacılık ve sigortacılık konusunda sahip olduğu bilgiyi yorumlama ve değerlendirme becerisine sahip, Gündemdeki ekonomik olaylara duyarlı ve gelişmeleri izleyen bireyler yetiştirmektir.
2 Temel bankacılık ve sigortacılık uygulamaları konusunda güncel bilgi ve becerilerle donanmış geleceğin çalışanını yetiştirmek

 

Misyon 

Finans sektörünün ihtiyacı olan ve özellikle bankacılık ve sigortacılık alanında: para piyasalarının işleyişi ve mevzuatı konusunda bilgi sahibi olan uzman ve orta düzeyde yönetici ihtiyacını karşılamayı hedefleyen, daha güçlü ve kendine yeterli hale gelen sektörde temel ilke ve kavramlarına hâkim, yatırımcılara finansal ürün ve hizmetlerinin etkin şekilde danışmanlığını, denetimini ve pazarlamasını gerçekleştirebilecek elemanları yetiştirmektir.

Vizyon

Mesleki ve teknik eğitimin gerektirdiği yüksek standartlara sahip, çağdaş, çevreci, yenilikçi, paylaşımcı, iş dünyasının tercih ettiği nitelikli elemanlar yetiştiren ve mensubu olmaktan gurur duyulan öncü bir eğitim kurumu olmak.

Görev Tanımı 

“Sigortacılık Kanunu” için Linke Tıklayınız...

"Bankacılık Kanunu" için Linke Tıklayınız..

“Bankaların Kurumsal Yönetim İlkelerine İlişkin Yönetmelik” için Linke Tıklayınız...

Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölüm Kurulu

Doç. Dr. Gülay ÇİZGİCİ AKYÜZ (Başkan)

Doç. Dr. Çiğdem KARIŞ (Üye)

Doç. Dr. Tolga ERGÜN (Üye)

Dr. Öğr. Üyesi Tarık Zeki YILMAZ (Üye)

Öğr. Gör. Erhan GENÇ (Üye)

Bankacılık ve Sigortacılık Programı Akademik Personel

Doç. Dr. Gülay ÇİZGİCİ AKYÜZ

Doç. Dr. Çiğdem KARIŞ

Doç. Dr. Tolga ERGÜN

Ders İçerikleri

 Ders içerikleri için tıklayınız

İş Akış Süreci ve Şemaları

İş Akış Süreci ve Şemaları İçin Tıklayınız

PROGRAM YETERLİLİKLERİ

SIRALANMIŞ

Sıra

Yeterlilik

1

- Bankacılık ve sigortacılık alanında bilgi ve donanıma sahip olmak - Mesleki etik kurallara uyabilmek - Banka ve sigorta sektörünün çalışma kurallarını belirleyen yasal mevzuatı bilmek

2

Zaman ve kriz yönetebilme yeteneğini kazanmak

3

Sorumluluk sahibi ve kendisine verilen yetkileri kullanabilen kişiler yetiştirmek

4

ilgisayar ve program teknolojisinde yenilikleri izleyebilmek - Yabancı dil bilmek - Analitik düşünen, analiz eden ve problemler karşısında hızlı karar verme yeteneği gelişmiş olmak

5

Takım çalışması yapabilmek - İnsan ilişkilerinde dengeli,tutarlı ve ikna edici olabilmek

6

Türkiye’de ve dünyada finans sektöründeki gelişmeleri izleyebilmek - Ofis malzemelerini etkin kullanabilmek

 

SINIFLANDIRILMIŞ

BİLGİ

Kuramsal, Olgusal

- Bankacılık ve sigortacılık alanında bilgi ve donanıma sahip olmak - Mesleki etik kurallara uyabilmek - Banka ve sigorta sektörünün çalışma kurallarını belirleyen yasal mevzuatı bilmek

BECERİLER

Bilişsel, Uygulamalı

Zaman ve kriz yönetebilme yeteneğini kazanmak

YETKİNLİKLER

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkin

Sorumluluk sahibi ve kendisine verilen yetkileri kullanabilen kişiler yetiştirmek

Öğrenme Yetkinliği

Bilgisayar ve program teknolojisinde yenilikleri izleyebilmek - Yabancı dil bilmek - Analitik düşünen, analiz eden ve problemler karşısında hızlı karar verme yeteneği gelişmiş olmak

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

Takım çalışması yapabilmek - İnsan ilişkilerinde dengeli,tutarlı ve ikna edici olabilmek

Alana Özgü Yetkinlik

Türkiye’de ve dünyada finans sektöründeki gelişmeleri izleyebilmek - Ofis malzemelerini etkin kullanabilmek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ                  PROGRAM YETERLİLİKLERİ

PROGRAM YETERLİLİKLERİ

 

BİLGİ

 

Kuramsal, Olgusal

 

- Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araçgereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.

--Bankacılık ve sigortacılık alanında bilgi ve donanıma sahip olmak - Mesleki etik kurallara uyabilmek - Banka ve sigorta sektörünün çalışma kurallarını belirleyen yasal mevzuatı bilmek

BECERİLER

 

Bilişsel, Uygulamalı

 

- Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme.

- Zaman ve kriz yönetebilme yeteneğini kazanmak

- Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.

YETKİNLİKLER

 

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkin

 

- Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.

 

-Sorumluluk sahibi ve kendisine verilen yetkileri kullanabilen kişiler yetiştirmek

- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.

- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme.

Öğrenme Yetkinliği

 

- Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme,

-Bilgisayar ve program teknolojisinde yenilikleri izleyebilmek - Yabancı dil bilmek - Analitik düşünen, analiz eden ve problemler karşısında hızlı karar verme yeteneği gelişmiş olmak

- Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme.

- Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

 

- Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme.

-Takım çalışması yapabilmek - İnsan ilişkilerinde dengeli, tutarlı ve ikna edici olabilmek

- Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme.

- Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme.

- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme.

Alana Özgü Yetkinlik

 

- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme.

-Türkiye’de ve dünyada finans sektöründeki gelişmeleri izleyebilmek - Ofis malzemelerini etkin kullanabilmek

- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.

Bölüm Başkanı Mesajı

 

Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölümünün Amacı: Ekonominin can damarı olan ve son yıllarda yeniden yapılanan bankacılık ve sigortacılık sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek, temel işletmecilik eğitimi almış, teorik ve pratik bilgilerle donanmış, ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelere hâkim, eğitimli ve kalifiye ara eleman yetiştirmek amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerimiz, yurtiçi ekonomisine ve dünya ekonomilerine dair işleyiş kuralları konusunda eğitim alıp, banka ve sigorta kurumlarının ihtiyaçları doğrultusunda yetiştirilmektedir. Bunun yanında kamu sektöründe faaliyet gösteren finansal kuruluşların ihtiyaçlarını da karşılamaktadır.

 

Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölüm Çıktıları:

 

  • Temel kavram ve düşünceleri tanımlayabilir.
  • Tanımlanmış bir hedef doğrultusunda bir süreci çözümleme ve tasarlama becerisi sağlayabilirler.
  • Verilerin çözümlenmesini sağlayabilir, sonuçları yorumlama becerisi kazanabilirler.
  • Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme becerisi kazanabilirler.
  • İş hayatında çıkabilecek problemlerde, sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirebilir, ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir.
  • Edindikleri bilgi ve becerileri iş hayatına uyarlayabilirler.
  • Sözlü ve yazılı iletişim bilgisi gösterebilirler.
  • Sahip oldukları bilgi ve becerileri iş hayatına uyarlarken toplumsal, bilimsel ve etik değerlere göre hareket edebilirler.
  • İş hayatında sosyal haklarının neler olduğunu bilir ve yeri geldiğinde bu haklarını kullanabilir.

 

Doç. Dr. Gülay ÇİZGİCİ AKYÜZ

Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölüm Başkanı

Menüyü Kapat